Onze diensten

Diensten

Keuringen

Voor zowel klinische als röntgenologische keuringen komen we bij u aan huis.

De klinische keuring bestaat uit een algemeen klinisch onderzoek, gevolgd door een beoordeling van de gangen op zowel een harde als een zachte ondergrond.

Wij beschikken over mobiele röntgenapparatuur en kunnen bij u thuis een röntgenologische keuring uitvoeren. Hierbij is het belangrijk dat we in een ruimte kunnen staan, waar er rondom het paard voldoende ruimte is om te bewegen.

Naast keuringen voor de sport, kunt u bij ons ook terecht voor een PROK keuring. Dit is een röntgenologisch onderzoek van het KWPN, waarbij de botkwaliteit van het paard beoordeeld wordt.

Drs. Wim van Dijck is een erkend keuringsdierenarts paard, dit betekent dat met zijn oordeel uw paard direct opgenomen kan worden in de verzekering. Daarnaast is hij FEI dierenarts, dus ook voor de aanvraag van een FEI paspoort kunt u bij ons terecht.

Diensten

Kreupelheidsonderzoek

Voor kreupelheidsonderzoeken komen we bij u aan huis.

Na het bespreken van de problemen en klinisch onderzoek wordt in goed overleg een plan gemaakt voor verder onderzoek.

Wij beschikken over mobiele röntgen- en echo-apparatuur die op lokatie gebruikt kunnen worden. Hierbij is het belangrijk dat we in een ruimte kunnen staan waar er rondom het paard voldoende ruimte om te bewegen is.

Na het stellen van de diagnose wordt in overleg een eventueel behandel- en revalidatieplan opgesteld.

Indien nodig kan uw paard aan huis behandeld worden waarbij behandelingen met PRP (RestigenPrP), Prostride en CenTrate (stamcellen uit beenberg) tot de mogelijkheden behoren.

We staan in nauw contact met diverse klinieken in de regio voor verwijzing, wanneer eventueel verder onderzoek nodig is.

Diensten

Echografie

Echografisch kunnen de weke delen van uw paard in beeld gebracht worden, denk hierbij aan pezen, gewrichten en zwellingen. Ook inwendig kunnen echografisch meerdere structuren beoordeeld worden, zoals baarmoeder, eierstokken en de blaas.

Diensten

Tandheelkundige zorg

U kunt bij ons terecht voor de gebitscontrole en – behandeling van uw paard.

Ons advies is om hiermee te beginnen voordat u het paard voor de eerste keer een bit in gaat geven. Hierna wordt dit (half-)jaarlijks herhaald om zo (ernstige) gebitsproblemen te voorkomen.

Tijdens een gebitsbehandeling zullen tanden en kiezen doormiddel van verschillende elektrisch aangedreven vijlen bijgewerkt worden, zodat deze weer zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Losse doppen en wolfskiesjes kunnen met speciale instrumenten verwijderd worden.

Diensten

Gynaecologie

Tijdens het dekseizoen is het mogelijk om uw fokmerrie aan huis door ons te laten begeleiden.

De  cyclus van uw merrie wordt echografisch opgevolgd om het juiste moment van inseminatie, welke eveneens door ons verricht kan worden, te bepalen.

Wanneer uw merrie lastig drachtig wordt, bieden we u verschillende onderzoeken aan om de oorzaak te achterhalen. Zo kunnen we haar doelgericht behandelen en hopelijk zo snel mogelijk drachtig krijgen.

Diensten

Veulenzorg

Afweer

Wanneer het veulen onvoldoende biest of biest van mindere kwaliteit heeft gehad, is het raadzaam de antistoffen in het bloed van het veulen te bepalen. Indien deze te laag zijn, kunnen wij uw veulen een plasma infuus toedienen om zo zijn of haar afweer een boost te geven.

Stand

Bij veulens worden regelmatig standsafwijkingen gezien. Wanneer u hier op tijd bij bent, kunnen wij medicamenteus of door middel van spalken of gipsen, ingrijpen.

 

 

Diensten

Vaccinatie

Het is mogelijk uw paard tegen onderstaande ziekten te vaccineren, echter is slechts het vaccineren tegen influenza verplicht wanneer uw met uw paard deelneemt aan wedstrijden.

Influenza

De basisvaccinatie kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 6 maanden en bestaat uit 3 vaccinaties. Ongeveer 4 weken na de eerste vaccinatie, wordt een tweede toegediend en na ongeveer 5 maanden een derde. Hierna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden.

Wanneer u dit schema volgt, is uw paard ook volgens de KNHS richtlijnen goed gevaccineerd.

Ook drachtige merries mogen gevaccineerd worden, sterker nog, een vaccinatie ongeveer 4 weken voor de partus zorgt voor een immuniteitsboost van het veulen.

Het influenza vaccin dat door ons gebruikt wordt, bevat eveneens een element dat bescherming biedt tegen tetanus. Hierdoor heeft uw paard geen aparte tetanus prik nodig wanneer het bijvoorbeeld een wondje oploopt.

Rhinopneumonie

Het rhinopneumonie virus geeft meestal verkoudheidssymptomen, maar heeft ook varianten welke voor neurologische symptomen en abortus kunnen zorgen.

Een basisvaccinatie bestaat uit 2 vaccinaties met een tussentijd van ongeveer 4 weken. Hierna dient de vaccinatie halfjaarlijks herhaald te worden.

Het is raadzaam uw drachtige merrie op 5, 7 en 9 maanden te vaccineren om extra bescherming tegen de abortus variant te bieden.

 

 

West Nijl virus

De laatste jaren zijn enkele besmettingen met het west nijl virus in Nederland vastgesteld. Paarden die besmet zijn met het virus kunnen verschillende neurologische symptomen vertonen. Het virus wordt via trekvogels en muggen overgebracht op paarden, waardoor allereerst het weren van insecten uit de stal al voor een goede bescherming kan zorgen.

Belangrijk is om uw paard juist voor het muggenseizoen volledig gevaccineerd te hebben. Een basisvaccinatie bestaat uit 2 vaccinaties met een tussentijd van 3-5 weken. Vervolgens biedt een jaarlijkse hervaccinatie voldoende bescherming.

Droes

Droes geeft vaak hoge koorts en zwelling van de lymfeknopen tussen de kaaktakken en/of in de keelregio. Dit zorgt ervoor dat slikken erg pijnlijk wordt, uw paard gaat hoesten en snotteren.

Wanneer uw veulen 4 maanden oud is, kunt u het vaccineren tegen droes. De basisvaccinatie bestaat uit 2 vaccinaties met een tussentijd van 4 weken. Op bedrijven met veel jonge paarden wordt geadviseerd de vaccinatie iedere 3 maanden te herhalen.

Diensten

Ontworming

Voorkomt resistentie! Het is erg belangrijk om de mest van uw paard regelmatig te laten controleren op de aanwezigheid van wormeieren. Hierdoor kan uw paard strategisch worden ontwormd.

Voor mestonderzoek én een passend ontwormbeleid kunt u contact met ons opnemen.

Diensten

Chirurgie

Castraties

Wij kunnen uw jonge hengsten bij u thuis castreren. In principe voeren wij deze ingreep “in het veld” niet meer uit bij paarden ouder dan 3 jaar, omdat de kans op complicaties vanaf die leeftijd sterk toeneemt. Wij raden u dan aan om uw paard op tafel te laten castreren.

Voor het hechten van wonden, verwijderen van bultjes en dergelijke, die bij het staande paard kunnen gebeuren, kunt u ook bij ons terecht.

Diensten

24/7 Spoedzorg voor onze klanten

Heeft uw paard koliek, koorts, een wond of iets anders dat spoedeisende zorg vergt? Dan kunt u ons altijd telefonisch bereiken, zodat we uw paard zo snel mogelijk van goede zorg kunnen voorzien.

We hebben een dienstverband met Dier-n-Artsen (Oosteind).

Diensten

Euthanasie, een waardig afscheid

Wanneer u de moeilijke keuze heeft moeten maken om afscheid te nemen van uw paard, dierwelzijn en onnodig lijden zijn zowel voor u als voor ons belangrijk. We staan voor u klaar om tot het laatste moment de juiste zorg en begeleiding te bieden.